אקואושן ובצלאל מציגים: תחרות חדשנית לעיצוב מתקני חוף מקיימים
סטודנטים וסטודנטיות במחלקה לעיצוב תעשייתי בשנה ג' השתתפו בתחרות העיצוב, במסגרתה עיצבו סוכת הצלה, סככת צל ואשפתון.
חוף הים הוא משאב ציבורי בעל מאפיינים ייחודיים המיועד לשרת את כלל האוכלוסייה. ככזה, החוף על אביזריו ומתקניו השונים צריך לעמוד בכללי עיצוב מקיים. קיים מתח בין שמירה על חוף פתוח וטבעי לבין צורכי הפיתוח ונוחות המתרחצים ולכן על עיצוב מתקני החוף לתת מענה מאוזן לצרכים השונים.
השתתפו בתחרות סטודנטים וסטודנטיות לעיצוב תעשייתי הלומדים במסגרת קורס עיצוב חלל למעצבים בבצלאל. במסגרת התחרות, היה על הסטודנטים לעצב סוכת הצלה, סככת צל ואשפתון.
האתגר של הסטודנטים היה לעצב מתקני חוף שמצד אחד עומדים בכללי תכנון מקיים, בהנחיות הרגולציה הקיימת ובעקרונות חוק הגנת הסביבה החופית. ולצד זאת על ההצעות לספק מענה על צורכי המשתמשים, לרבות לאנשים עם מוגבלויות, לעמוד בכללי הבטיחות ולהיות ישימות לבנייה. עדיפות ניתנה למתקנים פריקים או הניתנים להזזה בסיום עונת הרחצה. במהלך הסמסטר, הסטודנטים עברו סדרה של הרצאות ומפגשים שהניחו את תשתית הידע הנדרשת לעיצוב המתקנים, כולל סיור שטח בחופי הים התיכון.
לבסוף, הסטודנטים הציגו את עיצוביהם באירוע שיפוט חגיגי ומרגש לאחר שעבדו על ההגשות במהלך הסמסטר. ועדת שיפוט רב-תחומית המורכבת מנציגים נבחרים מהאקדמיה, ממשלה והשלטון המקומי, בחנו את המועמדויות ובחרה את העבודות הזוכות בפרסים.
העיצובים החדשניים כללו תוכניות לסוכות הצלה וסככות צל שממזערות את טביעת הרגל של המתקנים בחוף. כך לדוגמה הוגשו עיצובים של מתקנים קלים ופריקים, כך שניתן יהיה לאכסן אותם בעורף החוף בסוף עונת הרחצה. התוכניות אף כללו תכנון יסודות ללא שימוש בבטון בכדי למזער את תופעת גריעת החול הרווחת בחופים היום. בנוסף, העיצובים כללו שימוש בחומרים ממוחזרים, התקנת מערכות מתקדמות, שימוש באנרגיה סולרית ועוד.
בהמשך, פיילוט של אחד ממתקני החוף המקיימים שעוצבו צפוי להיות מוצב בחוף דגל כחול ואולי אף להתרחב לחופים נוספים. ברכות לזוכים ולזוכות!
התוכנית נוהלה על ידי פרויקט CAMP Israel (PAP/RAC המסונף ל-UNEP/MAP), המשרד להגנת הסביבה ופורום רשויות החוף. עמותת אקואושן היוותה היועצת המקצועית של התוכנית והתחרות רוכזה על ידה בשיתוף בצלאל אקדמיה לאומנות ועיצוב ירושלים.